Waarom je geen oude wachtwoorden wilt gebruiken

Gebruik jij wel eens opnieuw een oud wachtwoord? Of gebruik je een wachtwoord voor meerdere toepassingen? Stop daar dan mee en ontdek direct waarom. 

Vorige maand (juli 2022) las ik het nieuwsbericht van BNR waarin bekend werd dat de iphone van de zoon van president Biden was gehackt.
Dit haalt dan het nieuws, omdat het natuurlijk gaat om familie van een bekend persoon, in dit geval van de president van Amerika.

Er is altijd een risico dat jouw wachtwoorden worden gelekt

Het kan jezelf ook zomaar gebeuren. Je ziet immers ook regelmatig voorbij komen dat er weer een facebook account van iemand is gehackt. Goed om te weten wat je moet doen als je facebook account wordt gehackt.

Hackers worden steeds slimmer en ze gebruiken handige tools waardoor ze heel snel login gegevens kunnen achterhalen.

Vooral als deze inloggegevens makkelijk te achterhalen zijn of waarvan al eens eerder een wachtwoord bekend is geworden via een lek bijvoorbeeld. 

Probeer er dan ook alles aan te doen om dit te voorkomen. Garanties heb je niet, maar maak de kans dat je wordt gehackt zo klein mogelijk. Voeg dan ook een extra beveiligingslaag toe aan je facebook account.

Online werken en toename online diensten

Er werken steeds meer mensen vanuit huis, thuiswerkers gebruiken massaal online programma’s zoals Zoom, Microsoft Teams en Google Meet.
Maar ook het gebruik van allerlei andere online diensten stijgt steeds verder.

De gemiddelde internetgebruiker maakt steeds meer gebruik van online diensten

Voor al die online diensten moet je een account aanmaken. En voor al die accounts heb je dus ook een uniek wachtwoord nodig. En wat blijkt?
Veel mensen gebruiken toch nog regelmatig een oud wachtwoord of ze gebruiken een wachtwoord die ze ook voor meerdere accounts gebruiken.

Waar gaat het mis als je een oud wachtwoord gebruikt of hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts.

Als je een nieuw account aanmaakt bij bijvoorbeeld een online dienst, dan moet je meestal een wachtwoord invullen. En daar gaat het soms al fout.

Omdat je je nieuwe wachtwoord wel moet kunnen onthouden, gebruiken mensen vaak een oud of (te) makkelijk wachtwoord. Gewoon omdat dat handig en sneller is.

Als je pech hebt, staat dat wachtwoord nog ergens op een lijst met gelekte wachtwoorden. Hackers proberen met die gelekte wachtwoorden in te loggen op allerlei sites.

Soms lukt dat. En als dat lukt, dan verkopen hackers de lijsten met de geslaagde inlogpogingen. Dat gebeurt nog wel eens en daar wordt dan ook vaak voor gewaarschuwd.

En terecht, want als je datzelfde wachtwoord ook nog eens gebruikt voor meerdere accounts, dan blijft het niet bij de hack van één account.

Wat kun je er zelf aan doen om te voorkomen dat je wachtwoorden worden gehackt

Het probleem van onveilige wachtwoorden ligt vooral bij de gebruikers zelf. Gebruik dus geen oude wachtwoorden en gebruik één wachtwoord niet voor meerdere programma´s.

Het lijkt misschien lastig om voor elk account een goed en veilig wachtwoord te verzinnen. En zonder een goed systeem is dat ook lastig.

 
Er is een hele makkelijke oplossing, namelijk het gebruiken van een digitale kluis.

Zelf maak ik al jarenlang met veel plezier gebruik van LastPass, één van de meest gebruikte wachtwoordmanagers.

Stop dus met het zelf verzinnen van te makkelijke wachtwoorden. Maak vandaag nog gebruik van een wachtwoordmanager. Echt, het levert je zóveel gemak op.

Over wachtwoorden beheren

Wil jij ook weten hoe je heel gemakkelijk veilige wachtwoorden kunt maken en beheren? Voor elk account een uniek wachtwoord? En nog maar één wachtwoord om te onthouden?

Download dan hieronder gratis het E-book over wachtwoorden. In dit e-book vind je alles wat je moet weten over wachtwoorden.

Ontdek dat het helemaal niet zo moeilijk is. Het gaat je veel tijd schelen en het geeft je enorm veel gemak!

Ook interessant

Zijn jouw wachtwoorden online te vinden?

Als je wachtwoorden zijn gelekt vormt dat een veiligheidsrisico In juli 2023 bleek uit een onderzoek van BNR dat 50 procent van de ministers wachtwoorden gebruikt die door hackers binnen een paar minuten online gevonden worden. Dit soort berichten geeft altijd weer een soort van schrikeffect waardoor mensen zich weer afvragen of ze online wel veilig

Read More