Hoe bedenk je zelf sterke wachtwoorden

Veel mensen vinden het lastig om zelf sterke wachtwoorden te verzinnen. Vooral omdat je vaak aan een aantal voorwaarden moet voldoen. En dat maakt het niet altijd gemakkelijker.

Hoe zorg je voor een sterk EN uniek wachtwoord

Gebruik bij voorkeur lange wachtwoorden. 

Allereerst: probeer vooral lange wachtwoorden te gebruiken. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker dat wachtwoord is te kraken.

Gebruik als het kan minimaal  8 of nog liever 10 tekens. 

hoe lang wachtwoorden

Verwerk geen persoonlijke gegevens in je wachtwoord

Het blijkt dat heel vaak ongemerkt toch persoonlijke gegevens worden verwerkt in een wachtwoord. Vermijd dit, want dit soort gegevens is vaak heel gemakkelijk te herleiden. Hackers worden steeds slimmer en gebruiken hiervoor diverse slimme tools. Meer over hoe hackers te werk gaan.

Hoeveel tekens moet je gebruiken in een wachtwoord

Als je een wachtwoord moet aanmaken, verschijnt er meestal wel een toelichting met aanwijzingen. 

Dit gaat vaak over het aantal tekens, maar soms ook over het verplicht gebruiken van hoofdletters EN kleine letters en vaak ook tekens (bijvoorbeeld !?@).

letters en tekens wachtwoord

Gebruik een wachtwoord in de vorm van een zin

Gebruik een wachtwoord in de vorm van een zin. Liever geen spreekwoord of bekend gezegde, want hackers kennen ook de meest gebruikte spreekwoorden. Kies dus geen spreekwoord, maar pas het aan met compleet andere woorden en getallen die je wel kunt onthouden.

En nog beter: gebruik een eigen zin.

Bedenk een zin die je makkelijk kunt onthouden. Een zin die jij alleen zou kunnen bedenken ;-).

Vul de zin aan met enkele tekens, op willekeurige plaatsen. Zolang de bedachte zin voor anderen maar niet voor de hand ligt. 

Dus je verwerkt geen persoonlijke gegevens in deze zin.

bedenk wachtwoord in vorm van een zin

Maak een wachtwoord van een aantal letters van de woorden uit een eigen zin

Bedenk een eigen zin en gebruik van elk woord uit die zin, de eerste letter of de eerste twee letters en stel daaruit dus een nieuw wachtwoord samen. Let erop dat je ook hier geen persoonlijke gegevens in verwerkt.

Plaats op willekeurige plaatsen een teken

Een uitroepteken of een ander teken kun je vooraan, achteraan of op een willekeurig andere plaats tussen de letters zetten.

Moeilijk te raden 

Een wachtwoord moet altijd moeilijk te raden zijn. Dit betekent dan ook dat je geen voor de hand liggende wachtwoorden moet gebruiken. Dus geen persoonlijke gegevens verwerken in een wachtwoord zoals je geboortejaar, de naam van je huisdier of je favoriete club.

Allemaal zaken die een hacker gemakkelijk kan achterhalen op bijvoorbeeld je profiel op sociale media of op een ander platform. 

makkelijke wachtwoorden

Slimme oplossing voor het beheren van al je wachtwoorden

Als je al gebruik maakt van een digitale kluis voor je wachtwoorden, dan hoef je nog maar één wachtwoord zelf te onthouden. Dat ene wachtwoord is dan wel een héél belangrijk wachtwoord. Zorg dan ook voor een sterk en veilig wachtwoord en houd dit wachtwoord geheim!

Maak je nog geen gebruik van een digitale kluis? Ontdek hoe het werkt en download hieronder gratis het ebook "Alles over Wachtwoorden".

>