Zodra je gaat ondernemen ontdek je al heel  snel dat je eigenlijk niet meer zonder een tool voor wachtwoorden kunt.

Waarom heb je als ondernemer een tool nodig voor je wachtwoorden

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, het beheren van je wachtwoorden.

Maar... Op het moment dat je ondernemer wordt ga je wel heel snel ontdekken dat het eigenlijk niet meer te doen is om geen systeem te hebben voor je wachtwoorden.

Je hebt als ondernemer zoveel verschillende systemen en accounts waar je moet inloggen met een sterk wachtwoord. Het is gewoon niet meer te doen om al die wachtwoorden te onthouden.

Je kunt niet meer volstaan met hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts, dus een slim systeem voor het beheren van jouw wachtwoorden is eigenlijk gewoon onmisbaar. Gelukkig zijn er tools voor het beheren van je wachtwoorden. Een wachtwoordenmanager of digitale kluis of hoe je het ook maar wilt noemen.

Wat zijn de directe voordelen van een wachtwoordenmanager

Een slim systeem voor het beheren van je wachtwoorden zorgt ervoor dat je niet telkens weer je wachtwoorden moet opzoeken, dat je automatisch kunt inloggen op de bekende sites. En nog een voordeel;  je krijgt niet steeds foutmeldingen omdat je weer eens een keer een verkeerd wachtwoord hebt ingevuld of dat je opnieuw je wachtwoord moet opvragen. Dat kost je heel veel tijd en het werkt gewoon niet plezierig. 


Zorg voor sterke wachtwoorden

Het is je vast wel bekend dat je goede wachtwoorden moet verzinnen voor al je accounts. Maar wat is een goed wachtwoord oftewel een sterk wachtwoord

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je vooral niet moet doen. Er zijn namelijk een aantal wachtwoorden die je vooral niet moet gebruiken.

Welke wachtwoorden kun je beter niet gebruiken

  • te makkelijke wachtwoorden
  •  wachtwoorden die gemakkelijk te herleiden zijn naar jou als persoon, dus gebruik vooral geen persoonlijke gegevens in je wachtwoorden
  • gebruik hetzelfde wachtwoord niet voor meerdere accounts

Wachtwoorden waarin je persoonlijke gegevens gebruikt

Vooral de wachtwoorden waarin je persoonlijke gegevens zijn verwerkt zou je moeten vermijden. Hackers kunnen dit soort  persoonlijke gegevens heel gemakkelijk achterhalen , dus het allereerste advies is al: gebruik  geen persoonlijke gegevens in je wachtwoorden

 De persoonlijke gegevens die je niet in je  wachtwoord zou moeten verwerken hebben vooral  betrekking op je naam, je lievelingsdier, je huisdier, je merk, je favoriete voetbalclub, de namen van je kinderen en van jezelf, de combinatie van achternaam en voornaam, geboortedatum en al dat soort persoonlijke gegevens die heel makkelijk te herleiden zijn naar jou als persoon of naar een familielid.

Dit soort persoonlijke gegevens is voor de  hacker heel makkelijk te vinden, hackers gebruiker speciale systemen en combineren dit soort gegevens en op deze manier kunnen ze vrij gemakkelijk een wachtwoord hacken en dat is niet wat je wilt.

Hetzelfde wachtwoorden voor meerdere accounts

Naast het gebruik van persoonlijke gegevens in wachtwoorden, is het ook niet verstandig om een wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Gewoon niet doen.

Veel mensen gebruiken één wachtwoord om in te loggen bij meerdere accounts. Ik heb dit zelf ook wel gedaan maar je moet het echt niet meer willen.

Hoe zorg je dan wel voor goede en sterke wachtwoorden

In principe is het zo dat hoe langer de wachtwoorden zijn, hoe moeilijker het is om ze te raden. Je kunt er wel vanuit gaan dat je minimaal 10 tekens zou moeten gebruiken.
Daarnaast is het aan te raden om, naast cijfers en letters, ook meerdere tekens te gebruiken. Zo wordt het lastiger voor hackers om een wachtwoord te kraken.

Hoe verzin je zelf een wachtwoord

Als je zelf een lang wachtwoord moet bedenken dan kan het helpen om een wachtwoord te verzinnen en te onthouden in de vorm van een zin.

Je kunt een zelf verzonnen zin gebruiken en van elk woord van die zin de eerste letter of de eerste twee letters nemen.

Is het echt een verzonnen zin die alleen jijzelf kan weten, dan kun je die misschien zelfs
(deels) voluit schrijven en ergens in de zin gebruik je dan een getal of een teken.
Op deze manier kun je heel veel verschillende wachtwoorden verzinnen.

Een extra beveiligingslaag naast je wachtwoord, 2 staps verificatie

Het is je misschien niet onbekend dat je accounts extra kunt beveiligen door een tweestapsverificatie toe te voegen naast je wachtwoord.
Als je een extra beveiligingslaag toevoegt betekent dit dat je moet bevestigen dat je probeert in te loggen op je account. Dan kan door middel van een code die je ontvangt op je smartphone of je krijgt een melding die je op je smartphone moet bevestigen.
Ook kun je hiervoor een app gebruiken die speciaal hiervoor is ontworpen, de Authenticatie gaat dan via deze app.

Deze extra stap biedt extra veiligheid want het betekent dat je naast je wachtwoord ook met je smartphone moet bevestigen dat je wilt inloggen op je account.

Een hacker heeft dus ook jouw smartphone nodig om in te kunnen loggen.

Hoe kun je al je wachtwoorden onthouden

Het is voor de meeste mensen inmiddels wel duidelijk dat je altijd goede en sterke
wachtwoorden moet hebben en meestal zijn dat dus langere wachtwoorden met meerdere tekens. En natuurlijk voor elk account een uniek wachtwoord.

Het is bijna onmogelijk om deze wachtwoorden allemaal te onthouden en zelf bij te houden.
Gelukkig is dat ook niet nodig. Je kunt namelijk heel eenvoudig gebruik maken van een
wachtwoordmanager. Dat is een online kluis, een digitale tool voor je wachtwoorden die voor jou de wachtwoorden onthoud en waarmee je automatisch kunt inloggen op al je accounts.

Voordelen van het gebruik van een digitale kluis voor het beheren van je wachtwoorden

Nog maar één wachtwoord om te onthouden

Wat ik zelf het grote voordeel vind is dat je nog maar één wachtwoord hoeft onthouden. Één wachtwoord voor al je accounts. Dus op het moment dat je wilt inloggen op een account vult jouw wachtwoordmanager je wachtwoord voor je in. Automatisch. Natuurlijk moet je dan wel ingelogd zijn in het account van je wachtwoordmanager.
Ideaal toch.

Sterkere wachtwoorden voor al je accounts en dus minder kans op hacken

Een ander groot voordeel is dat je op deze manier de mogelijkheid hebt om moeilijke wachtwoorden te maken of, nog beter, om deze moeilijke wachtwoorden door jouw wachtwoordmanager te laten maken.
De wachtwoorden die dan worden gemaakt zijn vaak heel ingewikkeld en deze kun je echt niet meer uit je hoofd onthouden. Dat hoeft ook niet, want die wachtwoorden worden automatisch voor je opgeslagen.
Het betekent ook meteen dat wachtwoorden die automatisch worden aangemaakt, vaak veiligere wachtwoorden zijn dan je zelf zou kunnen bedenken
Kortom sterkere wachtwoorden voor al je accounts en dus ook minder kans op hacken.

Makkelijk delen van je wachtwoorden met anderen

Als je gebruik maakt van een wachtwoordmanager, kun je ook heel gemakkelijk wachtwoorden delen met iemand anders.Op het moment dat je toegang wilt geven aan een account aan iemand anders, dan kun je dat wachtwoord delen. Je hoeft zelf niets meer te mailen of op een briefje te schrijven. Je kunt eenvoudig online je wachtwoord en gebruikersnaam delen met iemand anders.

Toegang in geval van nood

Je kunt namelijk iemand toevoegen die je de bevoegdheden geeft op het moment dat jij dat even niet kunt. Het geeft mij een rustig gevoel, dat mocht er iets gebeuren waardoor ik alles zelf even niet meer kan, dat iemand die ik zelf kies, toch bij mijn gegevens kan.

Altijd en overal toegang

Waar het uiteindelijk om gaat is dat je met een wachtwoord manager altijd en overal toegang hebt tot al je accounts en op deze manier kun jij je accounts zo veilig mogelijk houden. 

Is het gebruik van een wachtwoordmanager wel veilig

Ik krijg heel vaak de vraag of het gebruik van een wachtwoordmanager wel veilig is. Nou, ik durf toch
wel te stellen dat het gebruik van een wachtwoordmanager veiliger is dan het beheren van je wachtwoorden in een Word- of een Excel document of in een notitieboekje ergens in een la of op de keukentafel.

Garanties heb je nooit, maar het is wel een hele mooie manier om op een zo gemakkelijk mogelijke manier de wachtwoorden zo veilig mogelijk te bewaren.

Wat als jouw wachtwoord bij anderen bekend is

Als je het idee hebt dat iemand anders jouw hoofdwachtwoord weet of heb je het
per ongeluk verteld aan iemand, dan kun je dat hoofdwachtwoord (ook wel master password genoemd) eenvoudig wijzigen. Daarmee voorkom je dat iemand alsnog kan inloggen op jouw account.

Het advies is om in principe nooit je hoofdwachtwoord te delen. Als iemand toegang nodig heeft tot een account, deel dan alleen het wachtwoord van dat account!

Wil je alles weten over wachtwoorden en het beheren ervan, lees dan ook mijn blog "Alles over het maken en beheren van wachtwoorden.