Als je wachtwoorden zijn gelekt vormt dat een veiligheidsrisico

In juli 2023 bleek uit een onderzoek van BNR dat 50 procent van de ministers wachtwoorden gebruikt die door hackers binnen een paar minuten online gevonden worden.

Dit soort berichten geeft altijd weer een soort van schrikeffect waardoor mensen zich weer afvragen of ze online wel veilig zijn.

Het uitlekken van wachtwoorden kan grote gevolgen hebben. Vooral als je het gelekte wachtwoord voor meerdere accounts of andere diensten gebruikt.

Ontdek wat je hiervan kunt leren.

Van 1 op de 2 ministers is binnen enkele minuten online een wachtwoord te vinden. Maar... hoe zit het met jouw wachtwoorden?

Ja, van 1 op de 2 ministers is binnen enkele minuten online makkelijk een wachtwoord te vinden
Misschien heb je het artikel vorige week gelezen, het was afkomstig van BNR.

Het meest recente wachtwoord kwam uit een lek dat in 2020 online kwam.

Het is natuurlijk wel bekend dat het uitlekken van inloggegevens een veiligheidsrisico is. En toch gebeurt het steeds maar weer.

Eén op de 2 ministers, dat is dus 50%.
Je zou op basis hiervan een voorzichtige conclusie kunnen trekken dat het bij de gemiddelde gebruikers is Nederland niet veel beter is, misschien zelfs nog slechter.

Dit betekent dan ook dat het voor ons als gemiddelde gebruikers best moeilijk is om te zorgen voor een goed gebruik en beheer van je wachtwoorden. 

Waarom je oude wachtwoorden niet opnieuw wilt gebruiken

Als je wachtwoorden uitlekken, dan betekent dit een groot risico. Vooral als je een gelekt wachtwoord ook gebruikt voor andere, belangrijke diensten.

 
Ja, en dan maar hopen dat je deze wachtwoorden niet meer gebruikt...


Helaas.. In de praktijk blijkt dat je als gebruiker toch heel vaak weer terugvalt op “oude” wachtwoorden. En die “oude” wachtwoorden zijn misschien lang geleden al een keer gehackt….. 

als je wachtwoorden zijn gelekt

Wat kan er mis gaan als je wachtwoorden zijn gelekt

Als je wachtwoorden zijn gelekt, dan bestaat de kans dat je privé-gegevens op straat komen te liggen.

 Dit is ook de reden geweest voor dit onderzoek van BNR naar aanleiding van een gehackte iphone van de zoon van president Biden.

Een onbekende hacker heeft namelijk vorige week op een berucht discussieforum data gedumpt die afkomstig blijkt te zijn van de iPhone van de zoon van president Biden.
De hacker lijkt de telefoon gekraakt te hebben met behulp van een tool waarmee je backups van een iphone kunt herstellen. Het enige wat nodig was om hier gebruik van te maken was de wachtwoord/emailcombinatie die bij het betreffende iCloud-account hoorde. De Tweefactorauthenticatie werd met dit tooltje omzeild.)
hoewel de echtheid nog niet is bevestigd, heeft het inmiddels wel de aandacht van de Amerikaanse overheidsdienst die belast is met het beschermen van de president en zijn directe familie. 

hacker

Wat is er gebeurd met de iphone van de zoon van Biden

Een onbekende hacker heeft vorige week op een berucht discussieforum data gedumpt die afkomstig blijkt te zijn van de iPhone van de zoon van president Biden.
De hacker lijkt de telefoon gekraakt te hebben met behulp van een tool waarmee je backups van een iphone kunt herstellen.

Het enige wat nodig was om hier gebruik van te maken was de wachtwoord/emailcombinatie die bij het betreffende iCloud-account hoorde. De Tweestaps verificatie werd met dit tooltje omzeild.


Hoewel de echtheid nog niet is bevestigd, heeft het inmiddels wel de aandacht van de Amerikaanse overheidsdienst die belast is met het beschermen van de president en zijn directe familie.

Hoe kun je voorkomen dat je wachtwoorden worden gelekt?

Om te voorkomen dat je wachtwoorden worden gelekt gebruik je in ieder geval geen eerder gelekte wachtwoorden.
Hackers maken vaak gebruik van eerder gelekte wachtwoorden, dit zijn inloggegevens die door hackers zijn gevonden en die online worden verspreid.
Vaak vind je tussen dit soort gegevens ook andere gegevens zoals IP-adressen, namen en email-adressen.

voor elk account een nieuw wachtwoord

Door meerdere hacks is het makkelijk om de verschillende gegevens te combineren

Door meerdere  grote hacks, waaronder die van Linkedin (2012), Dropbox (2016) en Yahoo (2016) is het makkelijk om de verschillende gegevens te combineren.

Op deze manier zijn soms ook andere persoonlijke gegevens te achterhalen, zoals inschrijving voor een andere online dienst of andere activiteit vanaf hetzelfde IP-adres.  

Hoe gaat de gemiddelde internetgebruiker om met wachtwoorden?

De gemiddelde internetgebruiker gebruikt nog steeds wachtwoorden die makkelijk te herleiden zijn, zoals namen van kinderen, partners, geboorteplaatsen en andere persoonlijke en/of makkelijk herleidbare gegevens.

 
Dus je kunt er rustig vanuit gaan dat niet alleen de wachtwoorden van kabinetsleden binnen enkele minuten te achterhalen zijn.
Grote kans dat het wachtwoordgebruik van de gemiddelde internetgebruiker hier niet voor onder doet.

Er zijn online namelijk nog steeds miljarden wachtwoorden te vinden.

Wil je alles weten over wachtwoorden en hoe je de kans kunt verkleinen dat je wachtwoorden gehackt worden?

Download dan hieronder het gratis Ebook "Alles over Wachtwoorden".


>