In dit blog deel ik met je wat je als (startende) ondernemer nodig hebt als het gaat om software en tools. Als (startende) ondernemer weet je hoe waardevol/belangrijk het is om je tijd en je uitgaven goed te managen.

Boekhouden voor ondernemers

Uiteindelijk kun je er niet omheen, je eigen administratie. Het is natuurlijk van groot belang dat je altijd inzichtelijk hebt wat er binnenkomt en wat er uitgaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Bij de keuze voor een systeem, geldt ook hier weer dat het afhangt van je wensen en ook wat je zelf gaat doen en wat je gaat uitbesteden.
Maak je gebruik van een accountant, een administratiekantoor of doe je de administratie (deels) zelf? Heb je veel boekingen, heb je meerdere handelsnamen, wil je veel automatiseren of juist niet?
De meeste systemen bieden je een gratis proefperiode aan. Maak hier gebruik van! Zo ontdek je al heel snel wat voor jou het beste gaat werken. 

boekhouden voor ondernemers

Als je een accountant hebt die voor jou de boekhouding doet

Ik denk dat het wel voor zich spreekt dat, als je kiest voor een account die jouw administratie volledig gaat doen, het vrij logisch is dat de keuze gemaakt wordt in overleg met je accountant.

En natuurlijk is het handig om gebruik te maken van een accountant, met name als je totaal geen kennis hebt van de boekhouding en je er liever ook niet mee bezig gaat houden. Dan besteedt je de administratie uit.

Wat als je (deels) zelf de administratie doet

Als je zelf (grotendeels) de administratie doet, dan is het uiteraard belangrijk dat je weet wat je aan het doen bent.

Tegenwoordig zijn er zoveel tools beschikbaar die het boekhouden alleen maar makkelijker maken.

Onderstaand noem ik een aantal tools, te beginnen met de tool die ikzelf gebruik. Deze en de overige tools en systemen die ik benoem worden door veel zzp-ers en mkb-ers gebruikt.

Welke boekhoudprogramma's zijn er en welk programma past het beste bij jou als ondernemer

Toen ik in 2015 startte als ondernemer heb ik diverse tools uitgeprobeerd. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de tool die ik toen het makkelijkst vond én waarbij je per boeking instructies krijgt.

Want ook al heb ik zelf jarenlang ervaring als Accountmanager Zakelijk bij verschillende banken, je eigen bedrijf en administratie runnen is toch echt wat anders. Zelf heb ik toen gekozen voor Acumulus.

Acumulus

boekhouden met Acumulus

Wat ik vooral fijn vind aan Acumulus is dat eigenlijk iedereen, ook als je weinig tot geen kennis van boekhouden hebt, kan werken met dit systeem. 

Nog een belangrijk punt; je kunt van nagenoeg alle opties gebruikmaken, er is maar één abonnementsvorm. Dus geen upgrades nodig, gewoon overal de beschikking over. 

Binnen dit abonnement van 9.95 per maand kun je eigenlijk alles regelen wat je nodig hebt. 

Als je meerdere bedrijven hebt 

Uniek bij Acumulus: Als je meerdere bedrijven/handelsnamen hebt, kun je deze gewoon toevoegen zonder daarvoor extra kosten te moeten betalen. Je voegt simpelweg een kostenplaats toe. Je betaalt hiervoor niets extra's, wat bij de meeste tools wel het geval is. 

Je kunt overzichten genereren per kostenplaats, maar evengoed overzichten van alle kostenplaatsen tezamen.  

Integraties Acumulus met andere tools

Nog een voordeel van Acumulus is dat je gebruik kunt maken van de vele integraties die mogelijk zijn met tools die je al gebruikt of gaat gebruiken. Inclusief de diverse banken integraties.
Maar ook de tools waarbij bedragen op je rekening binnenkomen, zoals bijvoorbeeld Mollie payments en/of de integratie met je website. Ook hiervoor betaal je bij Acumulus niets extra's

Heb je geen website maar heb je wel enkele producten die je verkoopt, dan kun je bij Acumulus gebruikmaken van Sielshop, een ingebouwde webshop. Heel handig als je te weinig producten hebt voor een webshop of een eigen website teveel moeite vindt.

Facturen opmaken

Natuurlijk kun je met Acumulus heel gemakkelijk je facturen opmaken, de BTW-aangifte opstellen, de jaarcijfers opstellen (met de uitgebreide helpteksten met toelichting) en op elk moment de actuele status raadplegen.

Urenregistratie en km-vergoeding

Ook je urenregistratie en km-vergoeding hou je zelf gemakkelijk bij met Acumulus.

Kortom, alles wat je nodig hebt vind je in Acumulus. Naast de website kun je ook nog gebruikmaken van de app. Heel handig.

Andere tools voor je boekhouding

Natuurlijk zijn er naast Acumulus ook andere tools die je kunt gebruiken. Voor het geval ik de indruk heb gewekt dat Acumulus de enige is in zijn soort ;-).

Los van het feit dat ik diverse tools ooit zelf geprobeerd heb, kan ik echter geen uitgebreide aanbeveling doen voor één van de andere hierna genoemde tools omdat ik hier simpelweg geen ervaring mee heb opgedaan. In 2015 heb ik wel verschillende tools uitgeprobeerd, maar het is inmiddels 2022 en in deze periode is er ongetwijfeld weer veel veranderd.

Mijn advies is dan ook om gebruik te maken van de gratis proefperiodes van de verschillende tools. Zo ontdek je zelf welke tool je handig vindt en natuurlijk ook met welke tool je accountant kan werken. 

Een aantal andere systemen waar veel zzp-ers en MKB-ers gebruik van maken zijn:

E-boekhouden

Het basispakket van E-boekhouden is vooral geschikt voor starters en ZZP-ers. Het is een heel compleet programma waar je eigenlijk alles mee kunt wat mogelijk is. En groei je snel door en heb je een uitgebreider pakket nodig, dan kun je eenvoudig upgraden naar een breder pakket.

Wat fijn is bij E-boekhouden is dat je een gratis cursus ter beschikking hebt. Vooral fijn als je net start met ondernemen, maar ook als het niet je vakgebied is. In deze videocursus wordt je stap voor stap meegenomen in het boekhoudproces. 

Ben je starter dan heb je bij E-boekhouden de mogelijkheid om 15 maanden gratis E-boekhouden te gebruiken.

De basis versie is net als Acumulus zeer voordelig voor zzp-ers en holdings. Binnen deze basis versie heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt. Het aantal boekingen die inbegrepen zijn is vrij beperkt, maar voor zzp-er meestal ruim voldoende.

Ik heb zelf een proefversie geprobeerd en ik moet zeggen dat ik blij verrast was over het gemak en het overzicht. Het programma is heel gebruiksvriendelijk en je vindt hierin snel je weg. 

Al met al is E-boekhouden voor ondernemers heel toegankelijk, ook als je geen geboren boekhouder bent. Daarbij kun je het gratis 15 maanden uitproberen en is het basis abonnement heel concurrerend met een prijs vanaf 9.95 per maand.

Wat mij betref een echte aanrader, vooral voor startende ondernemers!

Snelstart

Snelstart wordt veel gebruikt door MKB-ers en ZZP-ers waarvan hun accountant of boekhouder ook werkt met Snelstart. Accountants en administratiekantoren werken natuurlijk het liefst zo veel mogelijk met hun eigen systemen en Snelstart is, net als Exact, een systeem waar veel accountants mee werken. Snelstart werkt ook vrij gemakkelijk. Er zijn relatief veel accountants die voor kleinere ondernemers gebruik maken van dit pakket. 

Meer weten over Snelstart of gratis uitproberen?

Je kunt Snelstart gratis uitproberen voor 30 dagen. Daarna betaal je vanaf € 10,00 per maand (onder voorbehoud prijswijzigingen) voor de instapversie. Mocht je meer mogelijkheden willen, dan kun je kiezen voor een uitgebreider pakket.

Moneymonk

Moneymonk wordt door veel zelfstandige ondernemers gebruikt. Het is vooral geschikt als je op uur- of projectbasis werkt. Je kunt gebruik maken van een proefperiode van 30 dagen.

Na de proefperiode betaal je 25,00 per maand (onder voorbehoud van prijswijzigingen).


Rompslomp

Een ander programma waar ook veel zzp-ers mee werken is Rompslomp. Rompslomp is een compleet programma en supermakkelijk in gebruik. Je kunt ook bij Rompslomp gebruik maken van een gratis proefperiode van 30 dagen.

Het is vooral geschikt voor ZZP-ers.

De abonnementskosten na de proefperiode bedragen 15,00 per maand.


Welke tools je als ondernemer nog meer nodig hebt

Als ondernemer heb je uiteraard nog meer tools nodig om productief te zijn. Wil je weten hoe een productiviteitsysteem werkt, welke onderdelen hiervoor nodig zijn en hoe je zelf je eigen productiviteitsysteem kunt maken die voor jou werkt?

Download dan hieronder de blauwdruk voor productiviteit en krijg je werk gedaan.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten.

>