Wat is een Google Account en wat kun je er mee

Wat is een Google Account

Een Google Account is een Account waarmee je toegang hebt tot vele slimme online diensten zoals de Google Apps. Om gebruik te maken van een Google Account heb je een Gmail-account nodig. Met dit G-mailaccount kun je vervolgens inloggen op allerlei slimme productiviteitsapps van Google. Eenmaal ingelogd kun je gebruik maken van de diverse tools zonder dat je telkens opnieuw in- en uit moet uitloggen. 

Een Google Account wordt ook vaak een GMail Account genoemd, ook al is dat niet helemaal juist. De naam Gmail-account is wel veel bekender en vaak wordt daarmee dan ook de maildienst van Google bedoeld. 

Wat is het verschil tussen een Google Account en een Gmail Account

Het verschil is dat je met een Google Account toegang hebt tot vele productiviteitstools zoals Google Agenda, Google Keep, Google Drive en YouTube. En dus ook Gmail.

Gmail is de gratis maildienst van Google, dus heb je een Gmail account, dan heb je dus ook een Google Account waarmee je toegang hebt tot de vele services van Google. 


Kan ik ook gebruik maken van Gmail met een ander emailadres

Ja, dat kan. Heb je naast een Gmail account ook nog een ander e-mailadres die je vaak gebruikt, bijvoorbeeld outlook.com, dan kun je dus ook met dat email account gebruikmaken van Gmail door deze toe te voegen aan je bestaande Gmail account. 

Je opent je Gmail en kunt dan heel eenvoudig een ander emailadres of meerdere emailadressen koppelen aan je Gmail Account

Wat kun je met een Google Account

Met een Google Account kun je gratis gebruik maken van heel veel handige productiviteitstools van Google, ook wel genoemd "Google Apps".  waar Gmail, de gratis maildienst van Google, dus een voorbeeld van. 

Als je een Google Account hebt kun je daarnaast gebruik maken van vele andere productiviteitstools. Naast Gmail is dat bijvoorbeeld Keep notities, Google Agenda, Taken, Contacten, Drive en nog meer van deze handige tools voor productiviteit.

Wat is het voordeel van Google Apps

Altijd en overal toegang

Allereerst is het een voordeel dat Google werkt in de Cloud. Dit betekent dat je altijd en overal toegang hebt tot al jouw gegevens, zolang je maar een internetverbinding hebt (hoewel je ook offline kunt werken als je dat vooraf instelt, daarover later meer).

Automatisch een back-up van al je bestanden

Een ander voordeel is dat je nooit je bestanden kwijtraakt, omdat er altijd automatisch een back-up wordt gemaakt van je bestanden.

Samenwerken wordt je heel gemakkelijk gemaakt

Door slim gebruik te maken van de vele Google Apps wordt samenwerken veel eenvoudiger.

Google apps zijn ervoor gemaakt om het online samenwerken gemakkelijk te maken en dat merk je aan alles. De verschillende productiviteitsapp zijn volledig met elkaar geïntegreerd en je kunt ze overal raadplegen.

Of je nu inlogt via je laptop, je pc of smartphone, de gegevens worden automatisch gesynchroniseerd. Jij en je team hebben zo dus altijd direct toegang tot de meest actuele versie van al je bestanden.

Je kiest zelf wie toegang heeft tot jouw bestanden, je mail, je taken en notities. Je kunt op deze manier heel gemakkelijk mail, taken of notities toewijzen aan iemand anders en ook de status volgen. Dat is wat samenwerken heel gemakkelijk maakt, zonder dat je telkens heen en weer moet mailen.

Google Workspace, je Google Account zakelijk gebruiken

Google Workspace zakelijk

Wil je gebruiken van een Google Account, maar wil je bijvoorbeeld mailen met je eigen domeinnaam, dan kun je gebruikmaken van een zakelijk Google Account. Dit is niet gratis, maar voor een relatief klein bedrag heb je dan ook meteen de hosting geregeld (tenzij je de hosting al elders hebt geregeld). 

Je kunt daarna gebruikmaken van de voordelen die Google Workspace voor zakelijk gebruik biedt. Meer weten over Google Account zakelijk gebruiken, lees dan het blog over Google Workspace

Wat zijn Google apps 

Google Apps zijn de productiviteitstools die je kunt gebruiken als je een Google account hebt. Hierme heb je dus je eigen Google Worspace.

Er zijn enorm veel productiviteitsapps van Google (Google Apps) die je gratis kunt gebruiken en die je heel veel tijd kunnen besparen.

Hieronder benoem ik de meest gebruikte Google Apps. Er zijn er uiteraard nog veel meer, ik beperk het nu tot de meest gebruikte Google Apps in combinatie met een Gmail account.

Bijna iedereen heeft wel één of meerdere Gmail accounts. Veel mensen gebruiken het voor hun e-mail of YouTube. En vaak ook nog de Google Agenda.

Vaak ontdekken mensen pas de vele mogelijkheden als ze zich er wat verder in verdiepen en zich er bewust van worden wat voor gemak het kan zijn om meerdere productiviteitstools te gebruiken. Ook het online samenwerken met anderen wordt hierdoor zoveel gemakkelijker.

Maar.... als je eenmaal ontdekt welke mogelijkheden er zijn, dan gaat er een wereld aan digitaal gemak open. Ik ben zelf één van deze ontdekkingsreizigers ;-). 

Meer weten over wat je allemaal kunt met een Gmail Account? Lees dan ook mijn blog Wat kun je met een Gmail Account en ontdek hoe je Gmail kunt gebruiken.

Google Agenda

logo google agenda

Google Agenda is een hele slimme online agenda, die je heel gemakkelijk kunt gebruiken. Eigenlijk iedereen kent de Google Agenda wel. Je kunt heel gemakkelijk extra agenda's toevoegen die je kunt delen met anderen. Ook kun je heel handig een afspraak inplannen met meerdere mensen. 

Gebruik je Google Agenda Zakelijk, dan kun je zelfs in één opslag zien wie wanneer aanwezig is, beschikbaar is en ook waar iemand dan is. Binnen een team biedt Google Agenda dus nog veel extra gemak.

Naast gebruik als Agenda, kun je deze app ook gebruiken als Planningstool. Dat doe ik zelf ook. Natuurlijk heb ik ook mijn ToDo lijst maar net als de meeste mensen, is deze nooit afgewerkt. 

Om te zorgen dat je doet wat je moet doen, kun je dus beter de taken direct op de juiste dag en datum inplannen, zodat je overzicht hebt op wat je wanneer moet doen. En het mooie is dat je vanuit je agenda al je taken die je hebt afgewerkt ook direct bijwerkt op je takenlijst. En zo wordt die takenlijst ook daadwerkelijk afgewerkt. 

Google Contacten

google contacten

De werking van Contacten in combinatie met Google Keep is magisch. Je kunt, als je de diverse productiviteitsapps goed leert gebruiken, enorm veel voordelen hebben van de integraties met de diverse tools. Je kunt Google contacten gebruiken als CRM. In één oogopslag zie je alle contactmomenten, afspraken, notities, gespreksverslagen en taken, allemaal bij elkaar in één overzicht. 

Heb je meer nodig, bijvoorbeeld als je trajecten van offerte naar sales goed in beeld wilt brengen, dan kun je een gratis CRM tool toevoegen aan je Gmail. Dit is dan niet direct een Google tool, maar integreert wel volledig met Gmail en de andere productiviteitsapps van Google. 

Op deze manier kun je dus heel gemakkelijk je eigen CRM-systeem inrichten. 

Google Keep

google keep

Google Keep is een geweldige app voor al je notities. Binnen Google Keep zitten zoveel verborgen functies die veel mensen nog niet ontdekt hebben. Zo kun je met Keep tekst van foto's afhalen, kun je heel snel notities maken, labelen en delen. Ook kun je heel gemakkelijk notities aan je mail, agenda en taken koppelen (denk hierbij aan gespreksverslagen, notulen van vergadering etc.). Het instellen van een herinnering bij een notities is ook een hele handige functie, die je op meerdere manieren kunt gebruiken. 

Daarnaast heeft Google keep een magische koppeling met Google Contacten (CRM), Google Drive en de andere Google apps.

Ontdek de kracht van Google Keep notities.

Google Taken

logo google taken

Google Taken oftewel Google Tasks is een hele handige, makkelijk te gebruiken tool. Je kunt heel snel nieuwe taken toevoegen en inplannen in je agenda (met datum en tijd) en delen met anderen, zowel op je desktop als op je mobiel. En natuurlijk kun je ook de taken eenvoudig wijzigen en afwerken. 

Ook bij Taken zie je weer de voordelen van de integratie met de andere productiviteitstools zoals GMail, Agenda en Contacten.

En gebruik je ook al een projectplanningstool zoals bijvoorbeeld Asana, ClickUp of Trello? Ook dan kun je Google Taken ernaast gebruiken omdat geen enkele andere tool voor taken makkelijk en sneller werkt dan Google Taken. Ook of vooral vanaf je smartphone. 

Google Drive

Google drive logo

Google Drive is de gratis opslagdienst van Google voor al je bestanden en documenten. 

Google Foto's

google fotos

Google Foto's is wat mij betreft de meest complete tool voor het opslaan en beheren van al je foto's. Het is mijn favoriete tool.

In een ander blog zal ik hier uitgebreid aandacht aan besteden. 

 Google Meet

google meet

Een handige online vergadertool. Dat is Google Meet. Het is vanuit je Gmail en Google Agenda direct te raadplegen.

Als je gebruikmaakt van Google Workspace zakelijk, dan heb je alle extra opties van Google Meet tot je beschikking. 

Google Maps

google maps

Google Maps is zo bekend, dat deze app weinig toelichting nodig heeft. Dat je Maps is geïntegreerd binnen de Google Apps is natuurlijk superhandig. Zo kun je vanuit de Agenda direct Maps raadplegen en meteen ook alle informatie zien van een bepaald adres, inclusief afbeeldingen en openingstijden. Dit is natuurlijk erg handig als je een afspraak plant en dan direct ziet wat de openingstijden zijn en hoever het is. 

>